Huishoudboekje gemeente Castricum een wanordelijke puzzel. Wethouder naar huis gestuurd.

Televisie programma’s zoals ”een dubbeltje op zijn kant” zijn graag geziene programma’s. Uit die programma‘s kan elke Nederlander de les leren dat:

  1. je een overzicht moet hebben van je uitgaven
  2. je een kasboek moet bijhouden
  3. je binnen het begrote budget moet blijven

Maar het college van Castricum heeft blijkbaar geen boodschap aan deze adviezen. Want dat heeft veel te veel geld uitgegeven aan inhuur van externen. En daar kwamen ze pas later achter.

Door diverse raadsfracties zijn een heleboel vragen gesteld over hoe het heeft kunnen gebeuren. Daar zijn antwoorden op gekomen die geen antwoorden zijn of antwoorden die weer in tegen spraak zijn met andere antwoorden.

En zo kun je aan de gang blijven met vragen stellen. Zelfs de brief waarin het college een analyse geeft van de situatie leek cijfermatig niet te kloppen. Het is toch van de gekke dat we als Raad zelf moeten puzzelen hoe het zit!

Voor Castricum Lokaal is dit een ernstig signaal: blijkbaar is de boel niet op orde en is het een rommeltje.

De raad van Castricum heeft in 2009 bij motie een plafond ingesteld voor de kosten van inhuur externen. Dat was omdat het toen de spuigaten uitliep met die kosten. Maar dat plafond was een uiterste grens. Uit de antwoorden op de vragen krijg je de indruk dat het nu een soort grens is die je tot het uiterste moet gaan en via u- bochten moet proberen te omzeilen. Maar zo is die norm niet bedoeld!

Nu blijkt het college een eigen interpretatie te hebben gegeven aan die norm, zo worden sommigen onderdelen gewoon niet meegeteld in het totaal. Ja, dat is vragen om problemen.

Volgens Castricum Lokaal is het heel simpel, voortaan moeten de uitgaven beter bijgehouden worden. En wethouders zijn elk voor hun eigen portefeuilles verantwoordelijk. En natuurlijk moet de raad regelmatig op de hoogte gehouden worden van de stand van zaken.

Als het dan niet in orde blijkt te zijn is het aan ons als Raad om te oordelen over de politieke gevolgen.

Dat is wat we als raad gedaan hebben; we hebben de verantwoordelijke wethouder van D66 naar huis gestuurd.

In het kielzog van die wethouder stapte ook de wethouder van de VVD op.

Castricum Lokaal zal constructief meedenken over hoe het verder moet. In elk geval moet eerst het nog niet opgeloste financiële probleem opgelost worden. En dan kijken welke partijen elkaar vinden voor een vervolg.

Wij zullen ons sterk maken om thema,s zoals sociale woningbouw, voorzieningen en zorg hoog op de agenda te krijgen binnen de nieuw te vormen coalitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *